1917/1940 Vlaardingen Hervormde Bethelkerk

Voorgeschiedenis: De Nederlandse Hervormde Bethelkerk (Huidige Protestantse Wijkgemeente Ambacht / Oost) werd op 25 januari 1940 in gebruik genomen. (01)

1940: Gelijktijdig plaatst men hier het Standaart-orgel uit 1917, afkomstig uit de in 1938 gesloopte Gereformeerde Kerk aan de Binnensingel in Vlaardingen.
De Hervormde Kerk koopt dit orgel van de Gereformeerde Kerk voor een bedrag van 1300 gulden. Voor ruim 500 gulden wordt het vervolgens overgeplaatst naar de Bethelkerk. (01)


Foto uit de Mixtuur april 1977 nr. 21


Foto:  (01)

Dispositie:
Manuaal
: Bourdon 16', Prestant 8', Roerfluit 8', Viola 8', Voix Celeste 8', Flute Dolce 4', Octaaf 4', Woudfluit 2', Mixtuur 4 st. bas/disc, Trompet 8'  bas/disc
Pedaal:
Subbas 16'

Koppels en speelhulpen
Pedaal - Manuaal
Superoctaafkoppel
Tremulant
3 vaste combinaties (01)

1973: Omstreeks 1973 verkeert het orgel in een zodanig slechte staat, dat men besluit het af te breken. In de kerkruimte blijft alleen de lege orgelkas met frontpijpen achter. Vanaf die tijd wordt de gemeentezang begeleid met een elektronisch orgel. (01)

1989: Eind jaren tachtig wordt gezocht naar een goede oplossing om de dan al jaren leegstaande orgelkas opnieuw te vullen. Uiteindelijk kan men in het bezit komen van het orgel uit het klooster "Eerwaarde Broeders" aan de Warande te Schiedam, dat gesloopt zou worden. Het betreft hier een orgel uit 1951, gebouwd door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen. Orgelbouwer Tiggelman uit Zaltbommel krijgt de opdracht om het orgel over te plaatsen in de leegstaande orgelkas van Standaart. Omdat het instrument te groot is voor de betrekkelijk kleine orgelkas van Standaart, plaatst men alleen het pijpwerk van het Hoofdwerk in de bestaande orgelkas. Het pijpwerk van het Zwelwerk wordt achter de orgelkas geplaatst en het pijpwerk van het Pedaal in een open opstelling naast de orgelkas.
Het electropneumatische orgel werd op 28 oktober 1989 in gebruik genomen. (01)


Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 1989, p. 22


Foto:  (01)


Huidige speeltafel (03)

2010: Groot onderhoud en uitbreiding door Nico van Duren te Ravenstein.  (01)



Situatie van het orgel en liturgisch centrum (Foto's mei 2010)  (01)


2013: Nico van Duren te Ravenstein voegt  op het Hoofdwerk ook nog een gebruikte Cornet V sterk toe. (01)

Foto (03)

2021: Uitbreiding door Nico van Duren.
"Vandaag een paar registerschakelaars erbij gezet die nog waren voorzien van noodschakelaars. Nu is het mooi geweest met de groei. Oorspronkelijk was dit een 1 manuaal orgeltje van Standaart met 10 registers. Tiggelman plaatste destijds een gebruikt Verschueren orgel achter het front. Wij hebben het orgel uitgebreid met 4 registers.
Nu heeft het orgel 22 stemmen. Bijgeplaatst zijn een 2 voet Doublette en Salicionaal 8' op het zwelwerk. Op het hoofdwerk is een Cornet V bijgeplaatst en op het pedaal een Fagot 16'
In plaats van alles opschuiven en verzetten heb ik de Salicionaal wipper naast de tremulant gezet. Erg ongebruikelijk maar tegelijkertijd zeer kostenbesparend en erg praktisch want het orgel heeft geen Celeste. Tremolo en Salicionaal geven wel dat effect dus toch nog een goede oplossing en er kan snel geregisteerd worden. En zo "Heb elk nadeel zun voordeel"
Bovendien vloekt op deze wijze de afwijkende (gebruikte) registerwipper het minst aan de zijkant. Het orgel is op alle gebieden al dermate "verzaagd" dat dit er nog wel bij kan 🙂
Leuk aan het orgel blijft dat niemand verwacht dat er zo'n grote dispositie schuil gaat achter zo'n klein frontje.
De akoestiek van de kerk is met de laatste verbouwing erg goed geworden. Gewoon een leuk experiment dit orgel
".  (04)





Bovenstaande foto's: Nico van Duren

Bronvermelding:

  1. www: http://www.vlaardingseorgels.nl/bethelkerk.php
  2. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Vlaardingen,_Burgemeester_Verkadesingel_26_-_Bethel
  3. E-Mail Jan van Roon d.d. 21-8-2007
  4. Facebook d.d. 20-03-2021 door Nico van Duren